Regler & lagar för körning av vattenskoter – vad är det egentligen som gäller?

Om du har varit utomlands och besökt stränder på populära turistorter har du med största sannolikhet sett att man kan hyra vattenskotrar som turist, utan att behöva något körkort eller utbildning för att kunna köra. Även i Sverige har det sett ut så här tidigare, men under 2022 ändrades lagstiftningen och numera är det ett krav att man måste ha ett förarbevis för vattenskoter för att kunna köra lagligt. Här på vår hemsida kan du läsa allt om vad som krävs för att ta körkort för vattenskoter, men är du medveten om vilka lagar och regler som gäller? Det finns nämligen en hel del olika bestämmelser som du bör ha koll på, om du planerar att ta ditt vattenskoterkörkort hos oss.

Att ta körkort för vattenskoter

Det absolut viktigaste som du behöver veta är såklart att du måste ha ett körkort för vattenskoter för att få lov att köra lagligt i Sverige. Lagen för detta trädde i kraft i maj 2022, och det innebär att alla som vill kunna köra vattenskoter behöver gå en utbildning som ger dem ett förarbevis för vattenskoter. Om du kör vattenskoter utan körkort kan du bli stoppad av sjöpolisen eller kustbevakningen, och ditt straff kan bli en saftig dagsböter beroende på din inkomst och din ekonomiska situation. Med detta sagt är det såklart därför viktigt att du tar ett körkort, så att du slipper riskera dyra böter.

Om du är intresserad av att ta ditt körkort för vattenskoter kan du göra det hos oss på CSM Vattenskoterutbildning. Vi erbjuder kurser där både den teoretiska och praktiska delen ingår, och när du är färdig erhåller du ditt förarbevis för vattenskoter och kan köra lagligt i hela Sverige. Du kan läsa mer om utbildningen här på vår hemsida!

Regler för körning av vattenskoter

Så, utöver att man behöver ha ett körkort, finns det några andra lagar och regler som du behöver veta om?

Riksdagens hemsida finns en förordning som du kan läsa igenom, där alla aktuella regler och bestämmelser står skrivna. Om du vill vara säker på att du agerar enligt lagen till 100% är det alltid att rekommendera att läsa igenom denna. Förordningen tar upp en mängd olika paragrafer, men vi har plockat ut några som kan vara särskilt viktiga att hålla koll på.

  • Du måste ha fyllt 15 för att få köra vattenskoter (dispens kan ges om du tävlar eller är medlem i en idrottsförening)
  • Du måste anpassa din körning så att inte människor eller djur störs i onödan
  • Du får enbart köra i områden som Länsstyrelsen godkänt som säkra
  • Du behöver ha ett körkort

Utöver detta ska du såklart inte köra onykter, eller på ett sätt som kan riskera ditt eller andras liv – men det är såklart något som du redan är medveten om när du anmäler dig för att ta ditt förarbevis för vattenskoter.

Regleringarna kan bli hårdare

Som det ser ut just nu i Sverige finns det alltså inte så värst hårda regler kring vattenskotrar, förutom att du måste ha ett förarbevis och köra säkert. Men det finns en risk att det blir en ändring med det. Just nu pågår det en statlig undersökning som efterforskar huruvida en ny vattenskoterförordning bör träda i kraft eller inte. Om den går igenom, kommer den att börja gälla i maj 2023. Den nya förordningen tar bland annat upp följande:

  • Brott mot miljöbalken kan leda till indraget förarbevis
  • Registrering av vattenskotrar
  • Nya regler kring körning (många upplever att vattenskotrar stör lugnet)

Än så länge är det inte säkert om den nya förordningen kommer att träda i kraft, det återstår att se under det kommande året. Om den nya förordningen blir till verklighet kommer vi på CSM givetvis att uppdatera er om det, både vid utbildningar och här på hemsidan.

Vi hoppas att det här inlägget har gett dig lite mer insikter kring vilka lagar och regler som gäller körning av vattenskoter. Om du har några frågor, eller om du vill boka en utbildning hos oss är du varmt välkommen att kontakta oss redan idag.

Related Posts